Wiklinowa 5

Forum Mieszkańców Wiklinowa 5

#1 2011-02-15 07:14:11

pcwiecek

Administrator

Punktów :   

Monitoring

Witam,
Wątek dotyczący monitoringu został przeniesiony w to miejsce, niestety przeniesienie nie wykonało się prawidłowo. Poniżej dwa posty naszych mieszkańców dotyczących tego wątku:

Użytkownik: m40

Jak uważacie moi drodzy sąsiedzi , czy monitoring naszego Pięknego Domu i przyległego do niego parkingu  jest potrzebny ?
Odpowiadając na to pytanie , musimy wziąć pod uwagę niemiłe niespodzianki które wstrząsnęły nami nie tak dawno temu paraliżując skutecznie życie mieszkańców całego  domu. Jak i również liczne psikusy powodujące jakże częste awarie szlabanu utrudniające nam normalne funkcjonowanie .
Jestem ciekawy moi drodzy , waszych opinii na ten temat .

Pozdrawiam serdecznie

Użytkownik: barbourka

zgadzam sie, jestem za.
przydalby sie, poniewaz pojawiaja sie incydenty, ktorych byc moze mozna by uniknac. a nawet jesli nie, to moze jednak czulibysmy sie bezpieczniej.
chociazby dzisiaj, skandaliczne zachowanie na klatce a - osobiscie nie zycze sobie miec oplutego domofonu.
Kto z Państwa jest za zamykaniem od godz. 22 drzwi wejsciowych na klucz? Pomysl sie pojawil, ale drzwi wlasciwie wciaz sa otwarte, przez wiekszosc dnia na osciez.

#2 2011-02-15 07:21:34

jagang

Użytkownik

Punktów :   

Re: Monitoring

Witam, rowniez zbulwersowal mnie fakt oplutego domofonu i zaluje, ze nie widzialem co za idiota to zrobil..
niemniej jednak uwazam, ze pomysl zamykania na klucz drzwi wejsciowych nie jest dobrym pomyslem..
a problemy ze szlabanem byly chyba spowodowane przez firmy wykanczajace a nie wandalizm..
aczkolwiek jak chcielibyscie rozwiazac ten monitoring parkingu? sa 4 miejsca parkingowe poza szlabanem w tym i moje i ja bylbym zatym, aby je rowniez przeniesc za szlaban i monitorowac.. kto mialby to ogladac na kamerach? trzeba by zamowic ochrone, ktora by to robila, postawic dla tego czlowieka jakis baraczek, itd..

#3 2011-02-15 07:48:28

fela&broda

Nowy użytkownik

Punktów :   

Jesteśmy jak najbardziej za założeniem monitoringu naszego budynku oraz parkingu.
Niestety dwa włamania do komórek lokatorskich, włamania do mieszkań na parterze, którego część mieszkańców była świadkiem będą się najpewniej powtarzały na naszym osiedlu jeśli nie będzie monitoringu. Szklane drzwi to żadne zabezpieczenie przed włamywaczami, co udowodnili jakiś czas temu.
Całe szczęście sezon piłkarski jeszcze nie ruszył, a dużo nie trzeba dla pijanego kibola, aby nasz samochód został bez szyby (w najlepszym razie).

Niestety nasze osiedle nie znajduje się w najbezpieczniejszej dzielnicy Poznania, a czytając fora wspólnot, które kilkukrotnie doświadczyły włamań i aktów wandalizmu na podobnych osiedlach człowiek zaczyna poważnie myśleć o monitoringu.

Teraz usługi monitoringu zamawia się w firmach ochroniarskich. Taka firma instaluje kamery i ma całodobowy dostęp do obrazu z nich, a w razie potrzeby (włamania, wandalizm) udostępnia nagrania. Dodatkowo w razie alarmu zjawiają się w ciągu kilku minut na miejscu (mam z tym już doświadczenia - zdarzyło mi się zapomnieć o rozbrojeniu alarmu w firmie), czego nie można powiedzieć o naszej kochanej Policji, czy Straży.

Koszta takiej przyjemności nie są wysokie, zwłaszcza rozłożone na całą wspólnotę.

#4 2011-02-15 08:10:40

jagang

Użytkownik

Punktów :   

hmm nie zgodze sie ze wszystkim - wlamania sa wszedzie, uszkodzenia rowniez - nie ma to nic wspolnego z dzielnica ) poza tym, chyba nikt nas nie zmuszal do Debca )
a monitoring - jasne moze kogos ostraszy, ale nie liczylbym na swietna jakosc z tych kamer i ze one cokolwiek pomoga Policji, bo jedynie co bedzie na nich widac to to, ze ktos komus cos zrobil przy aucie..
Moim zdaniem trzeba by zatrudnic goscia, ktory bedzie siedzial przy szlabanie i otwieral zapisanym nr rejestracyjnym a przy okazji mial wglad na okolice wejsc do budynku.. po co nam tak duza altana smietnikowa?? skoro i tak nie jest juz zamykana na klucz? moze tam trzeba postawic budke dla Pana "Kazia" i niech obseruje.. przeciez rowniez mozemy ogrodzic parking plotem, itd
Chodnika przed blokiem pewnie nie da sie zamknac bo to jest dojscie do innych blokow, ale rowniez i to mozemy sprobowac omowic.. tyle tylko, zebysmy sami sobie nie zrobili wiezienia..

#5 2011-02-15 15:21:20

barbourka

Użytkownik

Punktów :   

Proponuję najpierw dowiedzieć się, jakie są koszty takiej imprezy. Wówczas na spotkaniu zdecydujemy, czy warto i czy faktycznie w przypadku niebezpieczeństwa coś nam z tego monitoringu przyjdzie...

#6 2011-02-15 17:42:30

B&K

Nowy użytkownik

Punktów :   

Na początek wiele radości sprawi mi przeniesienie skrzynki pocztowej na klatkę schodową ponieważ w obecnej chwili znajduje się ona przed wejściem do klatki B

Widzę że problem domofonu pojawił się także w klatce A...w naszej klatce (B) domofon jest porysowany jakimś nożem lub czymś podobnym (nie wygląda to na efekt przeprowadzki jak np przypadkowa rysa na ścianie). Myślę że wszystkim znana jest sytuacja z wybitą szybą w klatce B, która była efektem włamania...myślę że monitoring jest ciekawym pomysłem.

Pozdrawiam

#7 2011-02-15 20:21:21

m10

Nowy użytkownik

Punktów :   

Witamy serdecznie wszystkich sąsiadów

My podobnie jak wszyscy  jesteśmy jak najbardziej za zainstalowaniem monitoringu możliwie jak najbardziej skutecznego. Należałoby wystosować parę zapytań przejrzeć parę ofert zaprosić przedstawicieli firm na osiedle i wybrać ofertę najskuteczniejszą zapewniającą max bezpieczeństwa. Zainstalowany monitoring zapewne jest odstraszaczem, ale pytanie czy może być czymś więcej mamy na myśli pociągnięcie do odpowiedzialności konkretne osoby(debili-wandali-idiotów) którzy dewastuje obce mienie. Firmy monitorujące zapewne mają doświadczenie w tych kwestiach wiec na pewno będą w stanie coś doradzić. Jeśli chodzi o szlaban to czujnik(patyk) jest zamontowany na maxa niefortunnie bo niestety przechodzą tamtędy ludzie i zwyczajnie jest narażony na dewastacje. Należałoby się zastanowić czy można zrobić coś z tym fantem!!! Jeśli chodzi o (wiatę,stodołę,barak) na śmieci to chyba kogoś poniosło z jej wielkością chociaż może jeśli wszyscy mieszkańcy wprowadzą się do naszego ślicznego budynku to będzie w sam raz . Natomiast rzeczą bardziej nas irytującą jest zbyt krótkie zadaszenie od strony wejścia do ślicznej naszej śmieciowni gdy pada deszcz!!!!! podczas otwierania super nowoczesnej i zaje fajnie stylowej zasuwy w gratisie  otrzymuje wiadro wody na głowę!!!! SZACUNECZEK dla designera tego skomplikowanego obiektu budowlanego
Nie pozostaje nam nic innego jak poprosić wszystkich mieszkańców o jak najszybsze podpisywanie aktów notarialnych co umożliwi nam zorganizowanie spotkania wspólnoty i podjęcia konkretnych działań.

Pozdrawiamy serdecznie wszystkich sąsiadów

#8 2011-02-18 22:36:52

Efendii

Nowy użytkownik

Punktów :   

Jestem za monitoringiem.
Pomysł ochrony na miejscu w osobie pana "Kazia" uważam za nie trafiony.

Dołączam się do apelu o szybkie podpisywanie aktów notarialnych i jak najszybsze powołanie wspólnoty aby móc podejmować wiążące decyzje.

#9 2011-02-19 07:04:19

jagang

Użytkownik

Punktów :   

moim zdaniem sokoli wzrok ) wspomnianego pana Kazia zobaczy wiecej niz wszystkie kamery na raz i zareaguje szybciej - jesli nie bedzie spal ) mozna polaczyc monitoring z panem Kaziem )
czy ktos sie zastanawial ile kamer, czy obrotowe (duzo drozsze) czy stacjonarne, jaka jakosc obrazu z nich bedzie wygenerowana (zwlaszcza podczas opadow atmosferycznych) - moim skromnym zdaniem niewystarczajaca do czegokolwiek.. czas dojazdu ekipy miskow po tym jak koles w ich bazie zareaguje (jesli nie bedzie spal i jesli akurat bedzie sie patrzyl w obraz z naszych kamer) bedzie pare minut.. w tym czasie ktos z nas juz dawno nie bedzie mial lusterek, rejestracji, kolpakow, szyb, itd.. a goscie beda juz na dolnej wildzie, albo w Luboniu..
wiec chyba ten pomysl moim zdaniem jest nietrafiony.. chyba, ze chodzi o sam fakt posiadania kamer..

#10 2011-02-19 16:38:01

Efendii

Nowy użytkownik

Punktów :   

obecność pana Kazia wygeneruje ogromne koszty!!!!

Przeanalizujmy...
Myśląc o ochronie 24h na miejscu potrzebne są co najmniej 2 pełne etaty a w  celu zabezpieczenia ciągłości zmian /urlopy, zwolnienia lekarskie/ trzeba by myśleć o 3 stanowiskach na 3/4 etatu.
Każdy z panów weźmie około 1500 PLN brutto/miesięcznie należy dodać do tego koszty związane z zatrudnieniem niech będzie około 500 PLN/miesięcznie /ZUS, podatek etc/ na głowę co daje kwotę około 6000 PLN/miesięcznie. Nie liczę kosztów prowadzenia księgowości oraz przygotowania stanowiska dla pana kazia /butki/ i jej utrzymania /prąd, woda etc/
6000 PLN miesięcznie podzielmy na 45 mieszkań co daje na mieszkanie kwotę około 133 PLN
Kto z Was będzie chciał płacić co miesiąc na pana kazia 133 PLN??? Bo o tyle musiał by wzrosnąć czynsz średnio na mieszkaniu. Ja na pewno nie dlatego uważam, że pomysł z panem Kaziem jest nie trafiony.
Oczywiście, można zlecić to firmie ochroniarskiej ale koszty nie będą mniejsze bo przecież nie ma nic za darmo... no chyba, ze zrobimy to sami

Monitoring wydaje się być rozsądnym rozwiązaniem. Jeśli ktoś uważa, że uda mu się rozpoznać sprawcę na podstawie kamer to raczej też jest w błędzie /choć fajnie by było /. Monitoring ma spełniać funkcję prewencyjną, jeśli złodziej już się zdecyduje przyjść to przyjdzie po wcześniejszym rozpoznaniu terenu wówczas kamery to nie problem dla niego.
Monitoring na odstraszać drobnych chuliganów i mędy, dla profesjonalisty to pikuś...

#11 2011-02-19 18:04:44

jagang

Użytkownik

Punktów :   

to ja dziekuje za taka prewencje.. monitoring tez kosztuje - trzeba placic firmie ochroniarskiej za dozor, za serwisowanie kamer, etc.. nie ma nic za darmo.. "biednych ludzi nie stac na tanie rzeczy" wiec ja wole budke (nie "butke") Pana Kazia.. niz atrape jakiejkolwiek ochrony.. a pijacy, kibice, itd sa na kazdym osiedlu.. 30 lat mieszkalem na grunwaldzie kolo stadionu Lecha - bardzo rzadko ci "kibice" cos zniszczyli na okalajacych osiedlach.. Jest wiele zamknietych osiedli z Panem Kaziem i nikt nie ponosi takich kosztow o jakich piszesz - wiadomo, ze nie my zatrudnimy Pana Kazia tylko firme ochroniarska, ktora martwi sie o urlopy, etaty, zusy, etc.. na parkingach jest tak to zalatwione, ze jest osobno toi toi i osobno budka.. poza tym mamy przeciez pomieszczenie do wynajecia - mozemy je wynajac od Agrobexu dla Pana Kazia - chyba to lepsze niz mialby tam powstac monopolowy..

#12 2011-02-19 20:15:25

fela&broda

Nowy użytkownik

Punktów :   

Prewencja okazuje się dość skuteczna na osiedlach, gdzie zdarzały się często włamania. Kamery + tabliczka firmy ochroniarskiej dają do pomyślenia drobnym chuliganom, z którymi mieliśmy już do czynienia. Największe koszta ponosi się jednorazowo przy kupnie, instalacji kamer, oraz instalacji alarmu. Abonamenty nie są wysokie, przykładowo kolega za ochronę domu jednorodzinnego (150 m2) płaci miesięcznie około 70 zł + 20zł od przyjazdu w razie alarmu. My jako wspólnota płacilibyśmy grosze w porównaniu z utrzymaniem Pana Kazimierza. Jak wspominałem wcześniej, reakcja po włączeniu się alarmu jest szybka (zwłaszcza, że mieszkamy w dużym mieście gdzie firmy ochroniarskie mają sporo jednostek, a część z nich ma podpisane umowy pomiędzy sobą, o współpracę). Gdybyśmy mieli zainstalowany alarm podczas ubiegłorocznego włamania, ochrona wyłapałaby bez dwóch zdań większość włamywaczy. Zbita szyba w klatce B uruchomiłaby natychmiast alarm.

Inna sprawa to wpuszczanie do środka budynku osób nieznanych. Tutaj musimy już sami o to zadbać, nie ma innej rady.

jagang pisze o spokojnych kibicach na grunwaldzie. No cóż, może i tam są spokojni, ale niestety na naszym osiedlu  są dosyć niezrównoważeni emocjonalnie, co dało się odczuć podczas grudniowej interwencji policji.

#13 2011-02-20 12:45:43

Efendii

Nowy użytkownik

Punktów :   

NIE dla 'toi toi' i budki na parkingu!!! to już zakrawa o śmieszność....

wynajęcie lokalu podniesie koszty ochrony.
proponuję zaczerpnąć informacji ile kosztuje ochrona na małych (około 45 mieszkań) zamkniętych osiedlach.
Ja to zrobiłem... moi znajomi płacą około 150 zł
Firma ochroniarska przejmuje na siebie zus, podatki, urlopy etc ale dolicza jeszcze marże, taniej nie będzie.

Temat ochrony w osobie pana kazia uważam za wyczerpany z mojej strony. Dziękuję

Monitoring to jedyne rozsądne rozwiązanie.

#14 2011-02-20 13:12:31

B&K

Nowy użytkownik

Punktów :   

Czytanie tego forum sprawia mi wiele radości...jeszcze się nie znamy ale już są kłótnie Ciekawe co będzie dalej.

Ja proponuję takie rozwiązanie:

- zasieki
- okopy
- no i może ze cztery czołgi

#15 2011-02-20 16:28:32

jagang

Użytkownik

Punktów :   

i godzina policyjna )
Drogi sasiedzie - skoro wyczerpana z twojej strony dyskusja - przeciez nikt cie prosic nie bedzie o wypowiedzi )
ja wole placic 150 zl za cos co ma realny sens niz 15 zl za pseudo monitoring - moze sobie powiesmy atrapy kamer - wyjdzie na to samo - koszt zakupy w SMYKU - 100 zl pewnie..
poza tym - mieszkasz na ostatnim pietrze - moze zlozymy sie na lunete dla ciebie - bedzie taki sam monitoring jak z tych kamer.. dla mnie to bez sensu..

Stopka forum

RSS